Kokonaiskuva

Kokonaissuunnitelmani käsittää koko sarjan, viisi kirjaa, kaikki hieman eri tyyleillä. Ensimmäisenä valmistui 2020 Hollannin alkuvuosista kertova kirja "Sitä menee Hollantiin ja alkaa puhua hollantia". Se perustuu päiväkirjamerkintöihin kuudelta ensimmäiseltä Hollannissa asumisen vuodelta. Se on viihdyttävä paketti, jossa läpällä vähän heitellään stereotypioita eri kansoista nyansseista välittämättä. Ei ole glamouria tämän teoksen kuvaama elämä ulkomailla, sillä tilanne lähtee työttömyydestä kohti pätkätöitä.

 

Toinen teos, "Niin vahva kuin olen", ilmestyi 2021. Se on dramaattisesti kriisin myrskyihin pureutuva romaani, joka kertoo avioerosta ja päihteiden väärinkäytöstä, mutta sisältää myös huumoria, kansainvälisiä kohtaamisia, ystävystymisiä ja uusia havaintoja Hollannista.

 

Kolmantena otin käsittelyyn alkupisteen elämänmatkallani: lapsuuden tunnelmia ja kouluelämää 70-80-luvulta. Kirja ilmestyi toukokuussa  2022 nimellä "Vakosamettia ja karkkisadetta".

 

Jatkan aikajanaa eteenpäin: nuoruutta ja opiskeluaikoja Islannin-matkoineen sekä Saksaan muutto ja opiskelu Bonnissa. Kun päästään tämän jakson loppuun, ollaankin siinä pisteessä, että tulee muutto Hollantiin ja alkaa Hollanti-kirjassa julkaistu elämä. Ympyrä sulkeutuu silloin.

 

Seuraavaksi julkaistavan kirjan ajanjaksona on ysärinuoruus. Kipuilevan nuoruuden päiväkirjoja lukiosta yliopistolle. Ainakin nämä osa-alueet hahmottuvat runsaassa sisällössä: Sinisilmäisyys ympäristöpolitiikassa. Ihan huikea matka. Maailma avartuu ja avautuu. Yksipuolinen ihastus ja myötähäpeän kronikat. Oman voiman nousu. Pikkuporvarius is killing me. Nuorison hellyttävä sekoilu. Masennukset ja kevään ilot. Etäsuhteen ällöys. Ja 90-luvun ajankuva. On teknoraveja ja matkoja Saksaan. Kyllä tästä ihan hymyilyttävä kertomus tulee.

 

"En kestä tätä, en tajua yhtään mitään, tämä on aivan sekava moniulotteinen paikka ilman yhtä tai edes seitsemäätoista ainoaa oikeaa tapaa nähdä ja tajuta. Tämä on myös uskomattoman mielenkiintoinen paikka enkä tajua miten joku, tai minä, voi enää koskaan olla kyllästynyt tai ettei ole muka mitään tekemistä tai kaikki vaan samaa vanhaa? Hullu paikka, maailma. Ihan liikaa kaikkea."